Retkeily ja vaeltaminen Suomessa

Pidän vaeltamisesta, koska se on varsin helppo tapa nähdä maailmaa. Vaikka jonkin verran kokemusta vaeltamisesta minulta löytyykin, valitsen usein kuitenkin helpoimmat reitit. Olen harrastanut vaeltamista niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Aluksi muutama sana vaeltamisesta ulkomailla ja sen jälkeen tarkastelen vaeltamista Suomessa. Euroopassa hyviä maita vaeltamiseen ovat esimerkiksi Saksa, Ranska ja Sveitsi. Se riippuu tietysti millaisista maisemista pitää. Jos pitää vuoristomaisemista, niin maat kuten Sveitsi, Itävalta, Bosnia ja Pohjois-Italia voivat olla hyviä vaihtoehtoja. Merimaisemasta ja etelän lämmöstä pitävälle esimerkiksi Kroatia ja Madeira voivat olla hyviä kohteita. Itse usein yhdistän kaupunkiloman ja vaeltamisen. Pyrin etsimään kaupunkikohteita läheltä luonnonpuistoja ja metsiä. Saksan Schwarzwald on esimerkiksi erinomainen kohde kaupunkiloman ja vaeltamisen yhdistämiseen. Alueelta löytyy kauniita kaupunkeja, kuten Freibourg, josta on helppo lähteä luontoon kulkemaan. Myös Alppien läheisyydessä sijaitsevista kaupungeista, kuten Grenoblesta on mukava lähteä patikoimaan. Seuraavaksi muutama sana vaeltamisesta Suomessa.

Vaeltaminen Suomessa

Suomi on erinomainen maa vaeltamiseen, koska Suomessa on luontoa kaikkialla ja metsässä liikkuminen on jokamiehenoikeus. Vaeltamaan pääsee usein helposti myös kaupungeista. Monien kaupunkien läheisyydessä on metsää ja melkein kaupungin keskustasta pääsee vaellusretkelle. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat esimerkiksi Kuopion Puijo ja Espoon Nuuksio, joista kerron lisää tuonnempana. Minne Suomessa kannattaa vaeltamaan lähteä? Monelle tulee ensimmäisenä mieleen Lappi, mutta joillekin Lappi saattaa olla turhan kaukana. Lapin maisemat kuitenkin ovat monelle tärkein syy mennä juuri sinne vaeltamaan ja Lapissa on myös usein järjestetty hyvin levähdyspaikkoja vaellusreittien varrelle. Esimerkiksi Itä-Suomessa on paljon kaunista luontoa ja esimerkiksi Pohjois-Karjalan vaaramaisemat ovat erittäin kauniita vaellusretkelle. Maiseman lisäksi reitin vaativuus on ratkaiseva tekijä reittiä valitessa. Vaeltamaan lähtevän onkin hyvä selvittää, millainen reitti on ja sopiiko se vaativuudeltaan itselle. Usein itse valitsen reitin, jonka voi kulkea päivän aikana, eli matkaa tulee noin 10 – 20 kilometriä. Tällöin minun ei tarvitse kantaa tavaroita mukanani.

Minne vaeltamaan?

Kuten edellä totesin, vaeltamaan voi lähteä helposti monista kaupungeista. Esimerkiksi Kuopiossa aivan keskustan vieressä sijaitsee Puijon laaja metsäalue. Puijo on erinomainen retkikohde ja Puijon mäeltä avautuu upeat näköalat Kuopioon. Monet kansallispuistot ovat erinomaisia vaelluskohteita. Etelä-Suomessa Espoon Nuuksio on suosittu vaelluskohde ja Suomen eteläisin kansallispuisto on Tammisaaren kansallispuisto. Suosituin Kansallispuisto on Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, jossa vierailee vuosittain noin puoli miljoonaa kävijää. Suurin kansallispuisto kuitenkin on niin ikään Lapissa sijaitseva Lemmenjoen kansallispuisto. Kaikkien tuntema kansallispuisto on Koli, jonka maisemat edustavat suomalaista kansallisromantiikkaa parhaimmillaan. Itse liikun mielelläni myös vähemmän tunnetuissa kansallispuistoissa, esimerkiksi Patvinsuolla Pohjois-Karjalassa, Helvetinjärvellä Pirkanmaalla ja Liesjärven kansallispuistossa Kanta-Hämeessä. Helvetinjärven rotkolaaksot ovat erityisen kauniita, mutta korkeuserojen vuoksi kaikki reitit eivät ole kovin helppoja. Mielestäni Suomi onkin ihanteellinen maa vaeltamiseen erityisesti henkilölle, joka etsii omaa rauhaa ja haluaa vaeltaa pitkiä matkoja tapaamatta muita ihmisiä. Toivottavasti sinäkin innostut lähtemään vaeltamaan Suomen luontoon!