Remontistani

Kuka tahansa, joka suunnittelee remonttia tai on jo tehnyt sellaisen, ansaitsee mielestäni kultaisen mitalin. Remonttiin ryhtyessäni en olisi koskaan voinut kuvitella, millainen projekti edessäni oikein oli. Toki lopputulos oli täysin kaiken vaivan ja rahan arvoinen: palanen kerrallaan kodista muodostui juuri minun tarpeisiini sopiva ja oman maun mukaan remontoitu koti, jossa tulen viihtymään vielä pitkään. On monia asioita, joita tulee ehdottomasti ottaa huomioon aloittaessaan remonttia, ja käymmekin näitä asioita hieman läpi tämän pienen vuodatukseni avulla. Kannattaa siis jatkaa lukemista eteenpäin!

Moni on kysynyt, miksi päätin hankkia talon, jossa oli pakko tehdä laajahko remontti heti sen jälkeen, kun olin muuttanut sisään. Aluksi uhmasin kysyjiä kertomalla, että juuri tällainen oli aikeissa ja koin hetkellisesti olevani muiden yläpuolella esitellessäni mahtavia suunnitelmiani. Kun remontti pitkittyi, huomasin tuttavieni ja perheeni silmissä hieman säälin vivahteita. Hammasta oli kuitenkin purtava, ja nyt kun remontti alkaa olla loppusuoralla, voin sanoa, ettei talo olisi ollut minulle yhtään niin tärkeä ja henkilökohtainen paikka, ellen olisi uhrannut tuntikausia sen korjaamiseen ja suunnitteluun.

Remontin hyviä puolia

Kaikista parhaimpana positiivisena puolena remontoinnissa on ehdottomasti ollut se, että talo ja sen jokainen nurkka on tullut minulle tutuksi ja tärkeäksi. Jokaisessa vaiheessa olen pistänyt itseni ja rahani likoon saaden aikaan kauniin ja toimivan lopputuloksen. Kun remontoi ja näkee vaivaa, saa juuri sellaista jälkeä aikaan, kun on aina toivonutkin. Valmiissa talossa löytyisi aina jotakin, mikä ei miellyttäisi tarkkaa silmääni. Itse laitettu ja valittu elementti, tapetti, laatta tai vaikkapa huonekalu tuntuu olevan aivan paras vaihtoehto jatkoa ja kotona viihtymistä ajatellen.

Remontoinnin huonoja puolia

Jos sinulla on vaikeuksia pysyä aikataulussa ja budjetissa, remontointi ei missään nimessä ole paras vaihtoehto. Remontoidessa tulee olla tarkka, sillä aikataulu kärsii usein ja budjetti saattaa ylittyä todella helposti. Siksi on tärkeää vertailla hintoja ja laatuja huolellisesti. Toisaalta täysi perfektionisti ei kannata olla; yllättäviä käänteitä tapahtuu paljon, ja esimerkiksi tietyn pintamateriaalin toimitus saattaa venähtää jopa useita viikkoja. Itselleen kannattaa aina antaa myös anteeksi tapahtuneita kommelluksia ja pyhittää aikaa myös muulle tekemiselle kuin remontoinnille. Muutoin remontista tulee synkkä stressihirviö, jota tekee mieli paeta.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Tähän mennessä valmistuneita nurkkia talosta on makuuhuoneet, kylpyhuone ja olohuone. Lattiat on vaihdettu ja seinät maalattu mieleisen mukaan. Kylpyhuoneessa on uusittu putket, ja sauna on saanut uuden elämän kauniiden vaaleiden sormipaneelien saattelemana. Olohuoneessa on myös satsattu älyteknologiaan, jotta olohuoneen perimmäinen tarkoitus, eli viihtyvyys, pääsisi aivan huippuunsa. Keittiö täytyy vielä uusia ja suurimpina hankintoina listalla ovat uudet kaapistot ja tasot. Sitten kun viimeinenkin naula on naulattu ja pinta hiottu huippuunsa, tunnen varmasti suurta ylpeyttä ja nautintoa aikaansaannoksestani. Uskoisin kuitenkin, että tulen samalla olemaan hieman haikea tämän aikakauden päättymisestä.