Suomi matkailumaana

Suomen matkailu voi tarjota vierailleen hienoja elämyksiä etenkin kesäaikaan. Käyn läpi mielestäni parhaat Turun, Savonlinnan ja Lappeenrannan matkailumahdollisuudet. Öitten valoisuus, kaupunkien syke, suomalainen sauna, puhtaat järvet ja villi luonto voivat tarjota unohtumattomia elämyksiä kenelle tahansa. Kesäöiden kirkkaus on parhaimmillaan kesä- ja heinäkuussa, ja mitä pohjoisemmaksi matkustaa, sitä kauemmin ja korkeammalla aurinko pysyy horisontin yläpuolella. Eron voi huomata selkeästi jo esimerkiksi Lappeenrannan ja Savonlinnan välillä, sillä pohjoisemman sijainnin kirkkaammat kesäyöt Savonlinnassa tuovat mieleen Lapin tunturit auringon laskiessa hiljaa vaarojen yllä.

Kesäöiden syke on parhaimmillaan festivaaleilla, joiden tarjonta on Suomen maassa kesäaikaan kiitettävällä tasolla. Ohjelmaa löytyy vauvasta vaariin, ja monia kymmeniä tuhansia kävijöitä houkuttelevat suuremmat festarit herättävät kiinnostusta myös naapurimaissa, ja kauempaakin tullaan Suomen suvea ihmettelemään musiikin tahdissa. Juhlimisen jälkeen on hyvä rentoutua perinteisessä suomalaisessa saunassa, ja toivottavasti puilla lämmitettävässä sellaisessa, sillä siinä löylyt ovat pehmeämmät sähköllä lämmitettävään saunaan verrattaessa. Saunan löytyminen ei pitäisi olla ongelma, sillä saunoja on Suomessa yhtä paljon kuin ihmistalouksiakin. Tuhansien järvien maasta voi löytää vaikka perinteisen savusaunan järven rannalta.

Turku matkakohteena

Turku sopii modernia kaupunkielämää hakevalle tai historiallista retkeä etsivälle matkailijalle. Jokimaisema, sykkivä kaupunkikeskusta, hieno arkkitehtuuri ja bonuksena upeat luontokohteet saavat matkailijan innostumaan Turun mahdollisuuksista. Turusta voi löytää merkkejä jopa keskiaikaisesta kaupunkimiljööstä. 1200-luvulla rakennetut Turun tuomiokirkko ja Turun linna ovat Turun matkailun vetonauloja. Keskustan pilkkova Aurajoki kerää kaupunkilaisia ja matkailijoita viettämään kesäpäivää. Aurajoen jokiristeilyt ovat suosittu ajanviete kesäisin. Kaupunki tarjoaa myös lukuisia ravintoloita, joissa viihtyä. Läheltä Turkua löytyvät myös oivalliset kesäkaupungit Naantali ja Raisio. Käydessään Turussa ei voi olla huomaamatta turkulaista puhetapaa, joka poikkeaa kaikista muista murteista.

Savonlinna muistetaan Oopperajuhlista

Saimaan rannalla sijaitseva Savonlinna muuttuu kesällä nukkuvasta kaupungista kansainväliseksi tapahtumakeskukseksi Oopperajuhlien aikaan. Tällöin Savonlinnan asukasluku 37 000 vähintään tuplaantuu. Oopperajuhlat järjestetään heinä-elokuussa joka vuosi. Savonlinnasta on hyvät vesireittiyhteydet myös muualle Savon alueelle, kuten Punkaharjulle, Puumalaan, Kuopioon ja Lappeenrantaan. Savonlinna onkin veneilijöiden kohtaamispaikka; sen satamassa voi virkistyä monissa eri ravintoloissa. Maisemaristeilylle kannattaa suunnata esimerkiksi Koloveden kansallispuistoon. Luontomatkailijalle löytyy luontoretkiä, kalastusta ja melontaa. Talvisin retkiluistelu on suosittua. Majoitusta löytyy sataman venehyttimajoituksista mökkeihin ja tavanomaisempiin hotellimajoituksiin. Oopperajuhlien aikaan kannattaa kuitenkin varautua siihen, että majoituspaikat ovat kortilla.

Lappeenranta hengittää historiaa

Lappeenrannan värikäs historia näkyy sen sataman läheltä löytyvästä Linnoituksesta, joka on täynnä vanhaa Lappeenrantaa. Linnoituksesta löytyy esimerkiksi ortodoksinen kirkko ja lähes alkuperäisessä kunnossa olevia asuinrakennuksia. Linnoituksen läheisyydessä järjestetään myös suosittuja kaupunkifestivaaleja. Suosittuja matkailukohteita ovat myös Hiekkalinna ja Saimaan risteilyt. Hiekkalinna tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille läpi kesän, ja sen hiekkateokset ovat kansainvälisestikin verrattuna hyvällä tasolla. Lappeenrannan satama on nähtävyys itsessään, ja satamasta pääsee risteilylle myös Venäjän puolelle, eikä viisumia välttämättä tarvita. Lappeenrannassa on myös erinomaiset uinti- ja golf-mahdollisuudet. Luontoretkeilijöille puolestaan löytyy lukuisia vaellusreittejä.