Kalastus Suomessa

Kalastus on yksi maapallon vanhimmista elinkeinoista, jonka päätarkoituksena on yleensä hankkia mereneläviä koko perheen ravinnoksi. Kalojen narraamista voidaan harjoittaa ammattimielessä, kalojen kasvatukseen, vedenalaiseen kalastukseen, kalaöljyn tuottamiseen sekä harrastusmuodossa. Alalla työskenteleviä voi nähdä erilaisilla vesistöalueilla kuten merillä, järvillä ja joilla. Teollisuustuotantoon tarkoitetussa kalastuksessa on tavallisesti kyse merikalastuksesta, joka on kalastusmuodoista kannattavin. Suomessa merikalastuksen tärkeimmät kalat ovat lohi, tonnikala, turska ja silli. Jokikalastuksessa taas suosituimmat kalat ovat erilaiset lohet.

Suositut merikalastuskohteet Suomessa

Suomen meri- ja länsirannikon alueilla on tarjolla paljon hyviä kala-apajia. Rannasta käsin pyytäessä parhaiten syövät hauki ja ahven, mutta syvemmille vesille mentäessä myös saalisvalikoima muuttuu monipuolisemmaksi. Erityisesti Turun saaristo ja Salon suunnalla sijaitseva Vuosnaisten merialue ovat hyviä paikkoja merikalastukselle. Myös rannikolla sijaitseva Merikarvianjoki on hyvä kalastuspaikka. Yksi suosittu merikalastuspaikka on myös Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva Raippaluodon saaristo, josta saa pääasiassa pyydettyä ahventa, haukea ja säynää.

Muita suosittuja kalapaikkoja

Suomessa voi tulla eteen valinnanvaikeus hyvien kalapaikkojen suhteen. Jos kuitenkin mielii saada ison saaliin, niin varmin ratkaisu on suunnata kohti pohjoista. Lapin joissa ja järvissä uiskentelee nimittäin monipuolisesti erilaisia kalalajeja. Jäämeren rannat tarjoavat myös upeat puitteet kalastukseen ja alueen vesistöistä löytyy paljon meritaimenia. Lapissa suosituimmat harjuspaikat ovat Torniojoella ja Iijoen keskiosassa. Näiden alueiden yleisimmät kalat ovat lohi, hauki ja meritaimen. Monet suosivat Oulujoen- ja Kemijoen suita, joista saa taimenta ja lohta.

Itä-Suomessa kalastajille otollisimpia paikkoja ovat muun muassa Imatran Vuoksi, Neitikoski ja Ruunaan alue. Mikkelin ja Imatran puolessa välissä sijaitseva Tuomijärvi on myös suosittu kalapaikka. Pohjois-Savossa uisteluun sopivat Äyskoski ja Suvasvesi. Äyskosken yleisimpiä kaloja ovat taimen ja harjus. Seinäjoen suunnalla puolestaan sijaitsee Kuortaneenjärvi, joka on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Kuortaneenjärvessä uiskentelee paljon kuhia, ahvenia, haukia ja lahnoja. Keskisenkoskella saa taas haaviinsa todennäköisimmin siikaa, haukea, järvitaimenta, harjusta ja ahventa