Vierailu Amos Rex -museossa

Amos Rex on Helsingin Lasipalatsiin vuonna 2018 avattu museo, joka erikoistuu suomalaiseen 1900- ja 2000-luvun taiteeseen, painottuen kuitenkin selkeästi enemmän nykytaiteeseen. Kaikista vanhimmat teokset ovat itse museon alkuperäisen perustajan Amos Andersonin alkuperäisistä kokoelmista, kun uusimmat taas ovat värikkäitä, digitaalisia lattioihin ja seiniin heijastettuja valokuvia. Taidemuseossa on yhteensä yli 6000 teosta, joista iso osa on maalauksia, veistoksia, piirrustuksia, huonekaluja ja keramiikkaesineitä, sekä jonkin verran tekstiilitaidetta.

Amos Rex

Muutamia päiviä sitten päätin ottaa ratikan kohti Helsingin Lasipalatsia – koska viimeisten vuosien aikana on tullut käytyä paljon Kampin seuduilla, Narinkkatorin päädyssä oleva Amos Rex-kyltti ihmetytti pitkään. Nyt kun museo on vihdoin valmistunut, sinne oli tietenkin pakko mennä käymään. Olin myös lukenut paljon arvosteluja museon arkkitehtuurista ja nähnyt tietenkin muiden museosta ottamia kuvia. Aikaisemmin pressuilla aidattua tilaa koristivat tällä kertaa ravintoloiden terassit ja houkuttelevat lounaspaikat.

Upeaa valotaidetta ja historian havinaa

Eniten minun silmääni miellyttävät teokset olivat ne kaikista uusimmat valotaideteokset, jotka heijastettiin jonkinnäköisellä videotykillä museon seinille, lattiaan ja kattoon. Moni sosiaalisen median vaikuttaja onkin julkaissut näistä teoksista kuvia omiin profiileihinsa, joten harva älypuhelimen aktiivinen käyttäjä on onnistunut välttymään niiltä. Valoteokset edustivat hyvin taiteen kehitystä – kaikki on alkanut veistoksista, piirroksista ja maalauksista, ja kehittynyt lopulta teknologian myötä erilaisiksi heijastuksiksi. Mielestäni näissä valoteoksissa mielenkiintoisinta olivat niissä käytetyt värit.

Amos Rexiin oli helppo päästä hyppäämällä Töölöstä raitiovaunuun. Kun jää pois Lasipalatsin pysäkillä, pysähtyy käytännössä suoraan museon ovien eteen – ainoana tehtävänä on ylittää tie ja avata ovi. Myös metrolla pääsee kätevästi Kamppiin tai Rautatientorille, ja matka Lasipalatsiin on molemmilta asemilta sama. Mielestäni sijainti on loistava, ja esimerkiksi esteettömyyttä ollaan ajateltu hyvin. Jo Amos Rexin nettisivut saavat olon tuntumaan varmalta ja tervetulleelta. Kaikki taiteen ystävät, käykää ihmeessä kurkkaamassa, miltä museo näyttää!